Get Adobe Flash player

március 2013

Hibaüzenet

  • Notice: Trying to access array offset on value of type null include() függvényben (C:\wampstack_7-4\apache2\htdocs\fomterv.hu\mmk\sites\all\themes\MMKKTv11drupal7x\node.tpl.php 31 sor).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null include() függvényben (C:\wampstack_7-4\apache2\htdocs\fomterv.hu\mmk\sites\all\themes\MMKKTv11drupal7x\node.tpl.php 31 sor).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null include() függvényben (C:\wampstack_7-4\apache2\htdocs\fomterv.hu\mmk\sites\all\themes\MMKKTv11drupal7x\node.tpl.php 31 sor).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null include() függvényben (C:\wampstack_7-4\apache2\htdocs\fomterv.hu\mmk\sites\all\themes\MMKKTv11drupal7x\node.tpl.php 31 sor).

Védelmi és irányítástechnika szakmai nap

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A MMK Vasúti Szakosztálya, a KTE és a MEE MÁV Üzemi Szervezete

Védelmi és irányítástechnika szakmai napot

szervez
2013. április 10-én (szerda) 10:00 kezdettel a
TEB Központ (1063 Bp. Kmety Gy. u. 3.) 406-os termében.

Program:
1. Előadás címe:
Villamos váltófűtéssel szemben támasztott követelmények összefoglalása, újszerű váltófűtő megoldások ismertetése
Időtartama: 60perc
Előadó:
Remler János okl. villamosmérnök:
Csikós Péter okl. villamosmérnök

2. Előadás címe:
Új generációs vasúti védelmek ismertetése.
Időtartama: 60perc
Előadó:
Günthner Richárd dipl. villamosmérnök:
Kazai Norbert okl. villamosmérnök:

3. Konzultáció

Tisztelettel:
Csoma András
MMK Vasúti Szakosztály Elnökségi Tag

MMK és műszaki tudományos egyesületek megerősített együttműködése

Ünnepélyes keretek között írtak alá megerősített együttműködést műszaki tudományos egyesületekkel a Magyar Mérnöki Kamara és szakmai tagozatai

A közös szakmai feladatok ellátására megerősített együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Mérnöki Kamara és annak szakmai tagozatai a műszaki tudományos egyesületek képviselőivel 2013. március 1-jén a közlekedés, az elektrotechnika, az energetika és az építés területén. A felek közötti megerősített együttműködés lehetőséget kínál arra, hogy a műszaki – mérnöki szakterületek a mainál hatékonyabban jelenítsék meg és érvényesítsék a gazdasági- társadalmi érdekeket, továbbá hogy mindezek érdekében a fejlesztések és az innováció területén a felek tevékenységeiket – önállóságuk fenntartása mellett – összehangolják. Az aláírók kiemelték, hogy a Mérnöki Kamara és a tudományos egyesületek között korábban is volt szakmai kapcsolat, a mostani aláírással ezt tovább lehet fejleszteni.

A megállapodásokat a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozata, az Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata, az Energetikai Tagozata és az Építési Tagozata elnökei, a műszaki tudományos egyesületek részéről a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Útügyi Társaság, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület, a Magyar Energetikai Társaság és az Építéstudományi Egyesület vezetői írták alá.

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Barsiné Pataky Etelka MMK elnök üdvözölte az együttműködést, amely már régóta esedékes, kiemelte annak fontosságát, hogy közösen keresni kell a lehetőségeket, hogy a magyar mérnököket alkotó, értelmes munkával itthon tartsák.

A cél elérésének egyik eszköze lehet a többlépcsős mentori rendszer indítása. A mentori rendszer első fokozatában már az egyetemen segítő szakembert állítanának az MSc mérnökhallgatók mellé. A második fázisban a szükséges gyakorlati idő megszerzése során támogatná a mentor a mérnököt, többek között az önálló tervezői jogosultsághoz elengedhetetlen gyakorlati ismeretek megszerzésében. A harmadik fokozatban tapasztalt szakember, ún. kiemelt mentor mellett végezhetné a fiatal mérnök a munkáját. A mentori rendszer működtetéséhez a tudományos egyesületek szakembereik révén tudnának segítséget adni és együttműködni a rendszer fenntarthatóságában.

Az együttműködések ezen felül kiterjednek a közös szakmai állásfoglalások kialakítására, koordinálására, az európai uniós és hazai jogalkotás előkészítő és véleményező folyamataiban történő közös, aktív részvételre. Ezen felül a műszaki felsőoktatás képzési követelményeinek szakmai véleményezésére, a felsőfokú továbbképzések szakmai tartalmának meghatározására irányuló javaslatok kidolgozására és ezen továbbképzések egységesítésére, összehangolására, közös szakmai rendezvények tartására, a műszaki-természettudományos eredmények közös bemutatására és propagálására. Az együttműködés lehetőséget biztosít közös kibővített elnökségi ülések tartására, az egyes speciális feladatokra vonatkozóan közös munkacsoportok felállítására, illetve a tagozatok és a szakmai tudományos egyesültek honlapjai tekintetében a kapcsolatra, átjárhatóságra.

A Magyar Mérnöki Kamara a tudományos egyesületek képviselőivel további területeken is megerősített együttműködést kíván kialakítani.

Az eseményről beszámolót készített és tudósítást adott az MTI, a Kossuth Rádió, a Hirado.hu az EchoTv, és az InfoRádió, valamint több internetes hírportál is.

Beszámoló a Vasúti Szakosztály szakmai napjáról

Beszámoló a Vasúti Szakosztály szakmai napjáról

Az MMK Közlekedési Tagozat Vasúti Szakosztálya, a KTE és az MEE MÁV Üzemi Szervezete, és a Felsővezetéki Szakkollégium szervezésében Erősáramú irányítástechnika szakmai nap került megrendezésre 2013. február 26.-án a MÁV Zrt. TEB Központjában. (1063 Bp. Kmety Gy. u. 3.)

A tervezett előadások több mint 60 fő aktív részvételével kerültek megtartásra.

Magyar László okl. villamosmérnök „A hagyományos áram transzformátorral történő mérések korlátai illetve problémái, egyes speciális esetekben a megoldás lehetséges alternatívái” című előadásában, részletekbe menően ismertette a hagyományos vasmagos mérőváltók méretezésének és kiválasztásának problémáit, különös tekintettel, az önállóan kedvező hibával rendelkező mérőváltók együttes alkalmazása ( Pl. teljesítmény mérés) esetén fellépő kedvezőtlenebb helyzetre. Bemutatásra kerültek a hiba javítását eredményező szerkezeti megoldások és a megfelelő illesztő elektronika kialakítása révén elérhető eredmények.

Sergio Vaccarini (Olaszország) fejlesztőmérnök „Nagyvasúti felsővezeték hálózat méréstechnikai fejlesztéseinek tapasztalatai Olaszországban. Felsővezeték monitoring, SCADA rendszerekkel.” című előadásában, a nagyvasúti felsővezetéki hosszláncok hőmérsékletváltozás illetve az áramszedők áthaladása során kialakuló igénybevételek okozta változások folyamatos monitorringját megvalósító rendszer fejlesztését ismertette. Az önálló napelemes táplálású rendszer alkalmazása révén a vasúti felsővezeték üzemeltetője, karbantartója részére - egy WEB- szerveren különböző jogosultsági szint szerint elérhető – a karbantartási és üzemzavarelhárítási munkák szervezését jelentősen elősegítő adatok és a behatások időbeli változását leíró, azokat zoom funkcióval részleteiben vizsgálható diagramok állnak rendelkezésre. Kiemelt figyelem kísérte a rendszer nagyfeszültségű potenciálon levő passzív optikai mérőrendszerének és az azzal fényvezetőszálas optikai kábelen kapcsolatot tartó - földpotenciálon levő - távvezérlő egység kialakításának ismertetését.

Az előadások végén konzultációra volt lehetőség.

A konzultáció során a mérőváltókon keresztül kialakított fogyasztásmérés felharmonikus tartalom esetén fellépő jelentős hiba kompenzálási kérdésköre valamint a régi elosztószekrényekbe beérkező kábelkötegekre utólag beépítendő áramváltók elhelyezhetőségének nehézményei kerültek tárgyalásra. Az ismertetett megoldások mindkettőre megnyugtató megoldást jelentenek, mert az illesztő elektronika megfelelő kialakítása a magasabb harmonikusok melletti meddő mérés esetén is biztosítják az alacsony hibával való mérhetőséget. Az áramváltók esetében alkalmazott új konstrukció - lényegesen kisebb kiterjedés mellett - olyan módon lett kialakítva, hogy a meglevő kábelek sarus csatlakozásain keresztül is ráhúzhatóak legyenek a mérendő érre.

A felsővezetéki monitorring rendszerrel kapcsolatban a rendszer optikai elvű mérési módszerére, az optikai szálas összeköttetés elhelyezési lehetőségeire és a távvezérlő

egység más felsővezetéki irányítástechnikai rendszerrel való összeköthetőségére vonatkozó kérdések merültek fel. Kérdésként merült fel még a rendszer által érzékelt hőmérsékleti adatok és a hosszláncokon folyó terhelőáram összefüggésének helyzete. A rendszer fejlesztése jelenleg is folyik, kialakításából adódóan a mindenkori felhasználói igényekhez könnyen illeszthető így egyszerűen megoldható a kapcsolat más rendszerek felé valamint a szükség szerinti további érzékelések kialakíthatóak és a mért felsővezetéki hőmérséklet mellé hozzárendelhető a környezeti hőmérséklet valamint akár a pillanatnyi áramterhelési érték is.

Összeállította:
Csoma András
elnökségi tag