Get Adobe Flash player

Vasúti Szakosztály elnökségi ülés jegyzőkönyv - 2016.10.19

Jegyzőkönyv

a
Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozatának Vasúti Szakosztálya
2016. október 19-i elnökségi üléséről

Időpont: 2016. október 19., 10 óra
Helyszín: Unitef ’83 Zrt. földszinti tárgyalója
Jelen voltak: Bokory Gábor, Csárádi János, Sullay János, Takács Károly

Napirend:

 1. szakmai konzultációk
 2. felsővezeték tervezők kamarai jogosultságai
 3. MSZ-EN szabványok, TSI
 4. e-vasút
 5. együttműködési lehetőségek társszervezetekkel
 6. szakkiállítások, konferenciák
 7. egyebek
 1. A szakmai konzultációk megvitatására a jelenlévők alacsony száma miatt az elnök javaslatára nem került sor.
 2. Felsővezeték tervezők szakmai továbbképzésével, illetve vizsgakötelezettségével kapcsolatban Suteu Edith egyeztetett a BPMK-val. A beszámoló elkészítéséhez jelenleg releváns vizsgaanyag nem létezik. A MMK megkerestük levélben és a titkárt személyesen, melynek eredményeképpen arra a megállapításra jutottunk, hogy a vizsgaanyag hiányában szaktervezők állítanak majd össze egy arra alkalmas dokumentumot.
 3. Korábban már felvetett angol nyelvű szabványok (vasúti pálya űrszelvény, különféle felsővezetékkel kapcsolatos szabályzások) összegyűjtése szükséges. Fordítás anyagi hátterének megteremtésére különféle lehetőségek képzelhetők el (Kamara, MAÚT, MÁV). A fordításhoz segítséget kérünk a Technológiai Központból (Takács Károly) és a NIF-től (Bokory Gábor). Eddig fordításra javasolt előírások:
  • Űrszelvény: MSZ EN 15273-2010 (1-3 kötet)
  • Felsővezeték: MSZ EN 50119
 4. Az e-vasútról témakört nem tárgyaltuk.
  • Hungrail Magyar Vasúti Egyesülettel való együttműködés: a két szervezet tevékenységi köre között jelentős átfedés nincs, azonban céljaink megvalósítását segítheti az egymás közti információcsere, szervezett programokról történő kölcsönös tájékoztatás.
  • Dán Kamarától érkezett kapcsolat felvétel irányú megkeresés.
 5. Jelenlévő tagok beszámoltak az elmúlt időszakban látogatott szakmai rendezvényekről, szakkiállításokról (Innotrans 2016, Sika Mélyépítő Nap, Távközlési és Biztosítóberendezési konferencia, Vasútvillamosítási Konferencia Harkány, Via Carpathia)

  • Csárádi János 2017. évben vállalja, hogy „Gazdasági megfontolások a felsővezeték építésben” címmel előadást tart a MMK kötelező szakmai továbbképzés keretein belül. A téma javaslatot Bokory Gábor továbbítja a Közlekedési Tagozat részére.
  • A Szakosztály a Földelési utasítás korszerűsítését kezdeményezi a MÁV-nál. A levél összeállítását a szakosztályi tagok végzik.
  • Bokory Gábor beszámolt a KTSZ módosításáról. A vasutat érintő kérdésekben a túlszabályzott dokumentumban egyszerűsítéseket javasolt.

A következő ülés időpontja: 2016.11.09. (szerda) 10.00 óra, Unitef ’83 Zrt. Az év végi elfoglaltságokra tekintettel decemberben nem tartunk ülést.

Összeállította:
Bokory Gábor
elnök