Get Adobe Flash player

Beszámoló a Vasúti Szakosztály szakmai napjáról

Beszámoló a Vasúti Szakosztály szakmai napjáról

Az MMK Közlekedési Tagozat Vasúti Szakosztálya, a KTE és az MEE MÁV Üzemi Szervezete, 2013. április 10-én a MÁV Zrt. TEB Központjában. (1063 Bp. Kmety Gy. u. 3.) Védelmi és irányítástechnika szakmai napot szervezett. Az előadások több mint 50 fő aktív részvételével kerültek megtartásra.

A rendezvényen elhangzott előadások, az alállomási készülékek együttműködését meghatározó IEC 61850 szabványnak megfelelő rendszereknek és készülékeknek, az alállomási védelmi, irányítástechnikai és automatizálási területen túli, MÁV specifikus felhasználási példáján keresztül ismertették, az ilyen módon kialakított rendszerek előnyeit illetve a továbbfejlesztés lehetőségeit.

Remler János okl. villamosmérnök és Csikós Péter okl. villamosmérnök (PROLAN) „Villamos váltófűtéssel szemben támasztott követelmények összefoglalása, újszerű váltófűtő megoldások ismertetése” című előadásukban a MÁV Zrt. Karcag állomásra telepített és 2012 év végén üzembe helyezett új váltófűtő rendszert ismertetve áttekintést adott a váltófűtés kialakítására vonatkozó követelményrendszerről és annak megvalósítása során alkalmazott - IEC 61850 szabványnak megfelelő - újszerű megoldásról. Az IEC 61850 szabvány lényegi fejezeteire utalva áttekintést adtak más MÁV specifikus területeken való használat lehetőségeire, az elérhető előnyökre.

Günthner Richárd dipl. villamosmérnök, és Kazai Norbert okl. villamosmérnök (PROTECTA) „Új generációs vasúti védelmek ismertetése.” című előadásukban a MÁV Zrt. 25kV 50Hz-es nagyvasúti villamos vontatási rendszere részére - a IEC 61850 szabvány kapcsán végzett fejlesztések részeként – kialakított védelmet mutatták be. Ennek részeként összefoglalták az IEC 61850 szabvány lényegi tartalmát, képet adtak a szabvány alkalmazásában elért eredményekről, készülék és alkalmazásfejlesztésekről. A helyszínen üzembe helyezett készüléken bemutatták az internetes böngészővel való elérés, kezelés, paraméterezés lehetőségét.

Az előadások és az azt követő konzultáció során feltett kérdésekre adott válaszok révén a résztvevők átfogó, összehasonlító képet kaptak a hagyományos protokollok mellett megvalósuló és az új - az IEC 61850 Ethernet alapú kommunikációt megvalósító - alállomási védelmi és irányítástechnikai rendszerek adta további lehetőségekről.

Az új alkalmazási területeken bemutatott rendszer és a készülék jó példaként szolgált az Ethernet alapú kommunikáció által elérhető, közvetlenül jelentkező előnyökre:

  • a különböző gyártók berendezéseinek - költséges protokollfordítók alkalmazása nélküli - összeköthetőségére
  • a gyártófüggetlen készülékkonfiguráció lehetőségére
  • a készülékek közötti közvetlen adatcsere lehetőségére
  • egységes vállalati szintű kommunikáció megvalósítása
Összeállította:
Csoma András
MMK Vasúti Szakosztály elnökségi tag